4D Ultrahang
4d ultrahang debrecen

Semmi sem fontosabb a születendő gyermekkel kapcsolatban, mint az, hogy egészséges legyen. A terhesgondozás során ajánlott szűrővizsgálatok célja az egészséges várandóságot veszélyeztető állapotok megelőzése. Tudni kell azonban, hogy a fejlődési rendellenességek nem szűrhetők 100%-os biztonsággal, csak az előfordulási lehetőség csökkenthető a minimumra. A szűrővizsgálatok között vezető szerepet játszanak a terhesség meghatározott időpontjaiban ajánlott ultrahang (UH) vizsgálatok. Klasszikusan 4+1 UH vizsgálat javasolt a terhesség alatt.

Javasolt ultrahang vizsgálatok a terhesség alatt

Az első megjelenéskor végzett koraterhességi, “0”. UH célja a terhesség fennállásának, méhen belüli vagy kívüli voltának a tisztázása, az esetleges koraterhességi, illetve kismedencei patológiás állapotok kimutatása, a terhességi kor meghatározása. A 12. héten végzett I. UH szűrővizsgálat célja a fejlődési-, kromoszóma−rendellenességre utaló gyanújelek felismerése, a terhességi kor meghatározása. A 18. héten a biokémiai markerek ismeretében végzett II. UH szűrővizsgálat célja a fejlődési−, kromoszóma−rendellenességre utaló gyanújeleknek, a placentáció (méhlepény elhelyezkedése) esetleges zavarainak felismerése, a terhességi kor meghatározása. A 32. héten végzett III. UH szűrővizsgálat célja a fokozott észlelésre, és/vagy Doppler vizsgálatokra szoruló rizikócsoport kiemelése. A terminus körül végzett IV. UH szűrővizsgálat célja a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából.

2D, 3D, 4D ultrahang vizsgálatok

A hagyományos 2D ultrahang a magzat testének egyetlen metszetét tudja csak ábrázolni. Ha ugyanezeket a hullámokat modern számítógépes technikával ötvözzük, és a képek sorozatát egymáshoz rendeljük, térbeli (3D) képet jeleníthetünk meg. A negyedik dimenzió (4D) az idő: másodpercenként háromszor-négyszer frissített felvételen mozgófilmet kapunk, amelyen láthatók a baba mozgásai, arckifejezése és hangulata is.

A 4D ultrahangos vizsgálatok diagnosztikai lehetősége kiemelkedő a hagyományos ultrahangos (2D) módszerekkel szemben, mert ezeknek a készülékeknek az igen nagy felbontása részletesebb, az emberi szem számára élvezhetőbb képet nyújt a baba bemutatására. A sokkal megbízhatóbb képek használatával az esetleges rendellenességek kiszűrése is egyszerűbb, mely megnyugtatóbb a család számára is. Ugyanakkor óriási jelentősége van annak, hogy a kismama számára is érthető, jól látható formában jelenik meg mindaz, ami egész várandóssága alatt gondolatait kitölti. A kispapa is testközelből figyelheti meg a babát, ami gyakran kedvezően hat a magzattal, majd később újszülöttel való kapcsolatának alakulására is.

3-4 D ultrahang vizsgálat a Nagyerdei Nőgyógyászati és 4D Ultrahang Centrumban

4D ultrahang rendelőnkben a kor színvonalának egyik csúcstechnológiáját képviselő MEDISON SonoAce 8000 típusú készülékkel végezzük a vizsgálatokat.

A 4D ultrahang vizsgálat során először elvégezzük a protokoll szerinti méréseket, mely alapján hivatalos leletet adunk. Minden kérdésükre részletes tájékoztatást kapnak a vizsgálatot végző szakembertől. Majd ezután kezdődhet a mozizás, amely felejthetetlen élmény mind a kismamának, mind az őt kísérő családtagoknak. A laikusok számára is egyértelműen felismerhető képet nyerünk a magzat egyes testrészeiről (arcocskája, kezecskéi, ujjai, nemi szerv, stb.), mozgásáról (szopja az ujját, ásít, mosolyog), melyet nagyképernyős LCD televízión csodálhatnak. A szülőknek olyan különleges érzés megpillantani születendő gyermeküket, hogy ezáltal bizonyítottan erősebb lesz közöttük a szülő-gyermek kapcsolat. A vizsgálat végeztével átadásra kerül az egész vizsgálatot rögzítő dvd lemez, és az Önök által kiválasztott fotó, mely örök emlék marad az egész családnak.

Három- és négydimenziós felvételre bármikor van lehetőség, de a legalkalmasabb időszak a várandósság 24. és 32. hete között. Ilyenkor a legmegfelelőbb a magzatvíz mennyisége, a magzat méretei és szöveteinek ultrahangos "keménysége". Vizsgálataink megfelelnek a terhesgondozás során előírt kötelező ultrahang vizsgálatoknak, ezért a leletet elfogadják a gondozó orvosok. A vizsgálatok előzetes telefonos egyeztetés alapján zajlanak. Aki 4D ultrahang vizsgálaton vesz részt a Nagyerdei 4D Ultrahang Centrumban, annak nem kell órákat várakoznia egy állami intézmény délelőtti vizsgálatára, és sok esetben a vizsgálat is érthetőbb.

Bejelentkezés ultrahang vizsgálatra:

Minden hétköznap: 14.00 – 18.00

Telefon: +36-30/403-1763