A terhesség 40 hete (33-36)
33.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A 26. héttől kezdve kicsinyednek már vannak alvós és ébrenlétes időszakai, melyek szabályos időközönként váltogatják egymást. Becsukja a szemét, mikor alszik, és már álmodik is a születése előtti hónap alatt. Azt senki sem tudja, miről álmodnak a babák a pocakban, csak a reakcióikat ismerjük, ami az érzelmek széles skáláját mutatja, kezdve a szemöldökráncolásoktól, mosolyoktól a sírásig, rúgkapálásig. Akár alszik vagy ébren van, most egy egész új helyen, a mellkasodban, közvetlen a melled alatt fogod érezni pici lábak mocorgását. Csemetéd szépen megfordult fejjel lefele, és valószínűleg így marad már a születéséig.

Testem változásai

Ha már az alvásról esett szó, ez számodra talán már ismeretlen fogalommá kezd válni. Az álmatlanság gyakori a harmadik trimeszterben, és ha épp alszol is, csak kis szakaszokban tudsz a fürdőszobába tett gyakori látogatásaid miatt. Az aranyér, a gyomorégés, a reflux (amikor a gyomorsavad a nyelőcsövedet mardossa), a derékfájás, a bedagadt lábak – melyek szintén gyakori tünetek ebben az időszakban – csak tovább nehezítik a pihenésre tett kísérleteidet. A tapasztalatok szerint jobb, ha egy kiadós mennyiség helyett többször, de kis adagokban étkezel; használj kispárnákat a pocakod és a derekad megtámasztására; és aludj egyedül, ha a párod hánykolódik éjjel vagy épp horkol, hogy fel ne ébreszthessen, ha te már végre ellazultál.

Életem változásai

Nemcsak a babáknak vannak eleven álmaik a terhesség alatt. Amikor végre elbóbiskolsz a tudatalattid vágyainak, félelmeinek hullámvasútján találod magad. Gyakori a harmadik trimeszterben látott álmok között, hogy egy kiskutyának vagy cicának adsz életet, vagy otthagyod a gyermeked a buszon, vagy a szupermarket pénztáránál egy babát is kapsz a visszajáró mellé. Sok kispapának is vannak gyermekük érkezésével kapcsolatos álmaik. Ezek között lehetnek olyanok, amikor más nővel vannak együtt (hé, ez normális!), vagy, hogy a szüleikkel, nagyszüleikkel beszélik meg a dolgaikat. Az utóbbi álmoknak egy a gyökere mindkét fél részéről: felszínre kerülnek a családdal kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalataik, és igyekeznek összeegyeztetni azokat az alakuló új család bennük már körvonalazódott képével.

34.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Pontosan hogy szeretnéd világra hozni gyermeked? Egyre több szülő készít tervet, amibe benne foglaltatnak a választott orvosi/gyógyszeres segédlettől kezdve a körülmények ecseteléséig minden (szűrt fények, lágy zene, stb.) (a legtöbb szülészeten már lehetőséged van ezek megválasztására), hogy minél otthonosabban érezhessék magukat a vajúdás, szülés alatt, és közvetlen utána. Ha te is készítesz ilyen tervet, próbálj tömören fogalmazni, ne legyen egy oldalnál több, inkább kevesebb – az elfoglalt orvosi személyzetnek különben nem lesz ideje elolvasni. Adj egy-egy példányt az orvosodnak és a kórház szülészeti osztályának is belőle. De ne feledd, ha úgy alakulnak a dolgok, az orvos kihúzhat néhány pontot a listádról.

Testem változásai

Az elkövetkező hetekben tesztelni fognak Streptococcus B-re, ezek olyan baktériumok, amik a terhes nők egynegyedénél jelen van az emésztőrendszerben, felnőttekre általában ártalmatlan, de ha szüléskor nagyobb mennyiségben vannak jelen a hüvelyben, ez tovább szaporodva megfertőzheti a méhet, a magzatvizet, a húgyutakat, és például a császármetszés helyét is. Ráadásul a magzat, ahogy áthalad a szülőcsatornán, a baktériumokat belélegezheti vagy lenyelheti. A fertőzés tüdőgyulladást, szeptikusságot (a fertőzés a vérben jelentkezik), vagy súlyos károsodásokat is okozhat. Szerencsére ezeket a komplikációkat el lehet kerülni, a pozitívra tesztelt nők esetében is, úgy hogy intravénásan antibiotikumot kapnak a szülés alatt, jelentősen lecsökkentve a fertőzés elterjedésének és továbbadásának esélyét.

Életem változásai

Ahogy egyre közelebb kerülsz a nagy eseményhez, elgondolkodhatsz azon, hogy kiket szeretnél magad körül látni a szülésnél. A párod és az orvosi személyzeten kívül, esetleg egy közeli barát támogatása is jól jönne, ha ez a kívánságod, akkor először a pároddal beszéld meg. Van olyan kispapa, aki örül az extra segítségnek, mások viszont jobb szeretnék, ha az anyukád vagy a legjobb barátod inkább a szülőszobán kívül várakozna. Egyre több nő veszi igénybe dúla segítségét a szülés alatt és után. A dúla a kispapának is ad tanácsot, de elsődleges szerepe szerint, mint tapasztalt anya segíti az újdonsült anyukát.

35.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A csemetéd már majdnem kész, hogy megszülessen! A 35 hetes magzatok legtöbbje már 2,5 kg vagy még annál is több, és ritkán fordul elő komolyabb komplikáció azoknál a babáknál, akik ilyenkor születnek. Egy kis zsibbadást, bizsergést érezhetsz a medencetájékon, ahogy az extra súly nyomja az idegeidet, és a pici lábak egyre fokozódó kalimpálását is a melled alatt, ahogy csemetéd fejjel lefelé, feszeng a szűk kis helyen születésre várva. A kicsik 3-4 százaléka nem fordul meg rendesen, ők a farfekvéses babák. Ha a te csemetéd is ehhez az önfejű, makacs kissebséghez tartozik, akkor császármetszésre lehet szükség. Hogy ezt elkerüld, az orvos megpróbálhatja megfordítani a gyermeked kívülről, a pocakodon keresztül, és az ultarhangos vizsgálaton ellenőrzi, sikerült-e, mielőtt dönt, megkísérli-e a hüvelyi szülést.

Testem változásai

A nagy esemény lassan már az ajtón kopogtat. Az orvosod mostantól hetente szeretne látni, amíg el nem jön a nagy nap. Azt már érezheted, hogy egész lent van a baba, mélyen a medencédben, sőt a nyákdugó is kijöhet, ami a kicsinyedet védte a külvilágtól a terhességed alatt – ezek jelzik, hogy lassan itt az idő. De akadnak olyanok. akiknél 3 héttel a szülés előtt már jelentkeznek ezek a tünetek. Érezhetsz jósló fájásokat is – Braxton Hicks összehúzódásokat. Ezek az összehúzódások abban különböznek a vajúdáskor tapasztaltaktól, hogy szabálytalan időközönként érzed és nem erősödnek.

Életem változásai

Honnan fogod tudni, hogy elkezdődött a szülés? Például a szabályos időközönként jelentkező egyre erősödő összehúzódásokból. Kb. 20 perces időközönként kezdődnek, ha pár óra múlva 10 percesek lesznek és sokkal fájdalmasabbak, akkor már úton van a baba. Egy másik „nyitány” a magzatvíz elfolyása, ahogy megreped a magzatburok. Hívd azonnal az orvosodat, ha ezt észleled, mert akkor 24 órán belül meg kell szülni a csemetédet, különben fertőzésnek lesz kitéve.

36.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Mindenki egyetért azzal, hogy az anyatej a kisbaba lehető legjobb tápláléka – még a bébi tápszert gyártó cégek is. Nem csak könnyen emészthető és tápanyagokban gazdag, de tökéletesen illeszkedik minden baba egyéni igényeihez is. De ugyanolyan fontos megemlékeznünk egyéb lehetőségekről is. Azokról az anyákról, akik nem tudnak, vagy nem akarnak szoptatni. Sokmillió egészséges tápszerrel táplált csemete nőtt fel szerető és gondoskodó anyukájuknak köszönhetően.

Testem változásai

A terhességed hatodik hónapjától, a tested képes anyatejet előállítani. Lehet, hogy már te is láttál néhány opálos cseppet a mellbimbódon, ez a kolosztrum vagy előtej. Olyan antitesteket tartalmaz, melyek képes megvédeni a csemetédet a fertőzésektől élete első napjaiban. Ha nem is szeretnéd szoptatni a gyermeked, pár napig tedd meg mégis, hadd vértezze fel az előtej a külső támadásokkal szemben. Az igazi tej csak a születés utáni 2-3. napon fog termelődni egy prolaktin nevű hormon hatására. Sok nőnek fájdalmasan feszülhet ilyenkor a melle. Ahogy a babád táplálod, a kiszívott tej újratermelődik. Ha valakinek ikrei vannak, vagy mellszívó pumpát is használ, hogy eltegye a tejet későbbre, annak az a nagyobb mennyiség is visszapótlódik.

Életem változásai

Ha szoptatás olyan fontos, miért nem teszi ezt minden anya? Mert ez nagyon időigényes és nehéz is lehet néha. Vannak mamák, akik egy nehéz szülés után még nem nyerték vissza energiájukat, hogy a nap 24 órájában kétóránként szoptassanak. És vannak olyanok, akiknek gyógyszereket kell szedniük a szülési komplikációik vagy épp a szülés utáni depresszió miatt, és ezek a gyógyszerek a tejen keresztül a baba szervezetébe is átkerülhetnének. De vannak babák, főleg a koraszülöttek, akik nem tanulnak meg szopni, míg mások meg olyan erősen szívnak, hogy kirepedt és vérző mellbimbókat hagynak maguk után. Ha tudod szoptatni a kicsinyed – gratulálok! Fantasztikus élmény! De ha mégsem, gondolj arra, hogy a szeretet - nem az anyatej- tesz téged a lehető legjobb anyukájává csemetédnek!