A terhesség 40 hete (29-32)
29.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Kb. hat hete már a csemetéd figyel a hangodra és a párodéra, más gyerekek hangjára, bárkiére, aki a pocakodhoz beszél. Azzal, hogy beszélsz a kicsinyedhez, szorosabbá tudod fűzni a köztetek lévő köteléket, ráadásul ez akár a nyelvi fejlődése alapjául is szolgálhat! Azok a babák, akikhez beszéltek, amíg a pocakban voltak, rögtön felismerik szüleik, rokonaik hangját, és a hangforrás irányába fordulnak, amint megszületnek. Az IQ-val és a beszédkészség elsajátításával is összefüggésben lehet a pocakban lévő babák agyának beszéddel történő stimulálása. Így nem meglepő az sem, hogy kutatások kimutatták, ha egy énekesmadár tojását „néma” pótmama kelti ki, akkor az a kismadár nem fog énekelni.

Testem változásai

A terhesség utolsó szakaszában a legtöbb szülő megismerkedik a szülés folyamatával, helyszínével, - szülésfelkészítő tanfolyamra jár -, hogy amikor eljön a nagy nap, magabiztosabbak és felkészültek lehessenek. Arra is jó alkalom lehet, hogy megismerkedj más hasonló stádiumban járó kismamával, hogy a későbbiekben, a gyermek születése után is kicserélhessétek tapasztalataitokat. A legtöbb orvos javasolja az ilyen kurzusokon való részvételt. Keress egy jó referenciákkal rendelkező, kis létszámú csoportot, ahol előadásokat tartanak, különböző szüléseket bemutató képanyaggal is rendelkeznek, és ahol lehetőség van a szülészeti osztályon is szétnézni. Nagy a kísértés hogy kihagyd a videókat, ahol egy kicsit túlzottan is szemléletesen van bemutatva a nagy esemény. De az a tény meg fog nyugtatni, hogy legalább tisztában leszel a szülés folyamatával, és hogy mindez a sok erőfeszítés azért a drága csöppségért van, aki a világra születik.

Életem változásai

Ha már nem dolgozol, és otthon lazíthatsz, akkor a gondolataid egyre inkább a születendő gyermeked és a szülés körül forognak. Elcsendesedsz, és arra gondolsz, hogy egy új élet lép be az életedbe, a családodba és a világba. Nagyon sok nő ilyenkor elkezd aggódni, rettegni a szüléstől, de legalább annyira izgatottan várja is a nagy napot. Ezek az érzések teljesen normálisak. Lehet, hogy segít, ha úgy képzeled el ezt az egészet, mintha egy maratoni futás lenne – vannak benne fájdalmas fejezetek, de összességében nagyon örömteli. Arra gondolj, hogy ezen már több millió asszony átesett, és a legtöbb anyuka élete legszebb napjai közé sorolja gyermeke születését.

30.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Erre a hétre a kicsinyed érzékei olyan szintre fejlődtek, hogy már látja, hallja, tapintja és ízleli a körülötte lévő világot. Már válaszol a külső ingerekre, például, ha megbököd a pocakod, akkor ő is visszabök azon a ponton, belülről. Nagyon izgalmas, hogy tudsz a csemetéddel „beszélgetni”, játszani már a születése előtt is. Próbáld vakargatnia pocakod, és kedvesen beszélni hozzá, ha nagyon rugdos – majd meglátod, hogy már most is meg tudod nyugtatni kicsinyedet.

Testem változásai

Ahogy elkezdesz gömbölyödni, mindenkinek lesz egy-két megjegyzése a terhességről, szülésről. Hallasz majd olyat, hogy ha fent van a baba, akkor kislány lesz, ha meg egészen lent van a pocakod, akkor meg kisfiad; meg hogy ha most együtt vagy a férjeddel, akkor az koraszülést okoz; meg, hogy a szülés közben kapott fájdalomcsillapító árthat a babának…és még sorolhatnám. Nehéz figyelmen kívül hagyni ezeket a megjegyzéseket. Nézd kritikusan, és próbáld meg elválasztani a mendemondát, a tényektől. És természetesen az orvosodat kérdezd meg, ha tényleg elkezdesz aggódni valami miatt.

Életem változásai

Ezeknél a mendemondáknál, kéretlen „jó tanácsoknál” sokkal kiborítóbb, amikor szörnyű szüléstörténetekkel traktálnak minket, minden részletet kidomborítva. Mindegy mi a céljuk vele, kéretlenül nem szabadna olyanokat elmondaniuk, hogy „annyi vért vesztettem, hogy majdnem belehaltam”, meg hogy: „42 órán át vajúdtam, és meg kellett, hogy császározzanak, mert a baba nem jutott oxigénhez” Az egyik kismama egy ilyen horror történet hallatán megkérdezte: ”És ezt most miért mondja el nekem?” Bárhogy is reagálj ezekre a történetekre, azt fontos észben tartanod, hogy minden szülés más és más, és bár sosem könnyű, az esetek elenyésző hányadában lép csak fel komolyabb komplikáció.

31.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Egy újabb rohamos növekedési szakasz következik a picinyed számára. Az elkövetkező nyolc hétben a súlya gyorsabban gyarapszik, mint a hossza. Nagyjából 200 grammot hetente. Mivel már elég nagy, nehéz „egyben” látni az ultrahangon, hogy meg lehessen mérni, megsaccolni a súlyát, de a testtömegének még igen nagy részét fogja még magára szedni a harmadik trimeszter végére. Nagyon gyorsan nő. Észre fogod venni, hogy a pici rugdosásait felváltja valamiféle tekergőző mozgás, ahogy fészkelődik, és egyre jobban ki szeretne kerülni szűkössé vált fészkéből.

Testem változásai

A terhességed harmadik trimeszterében szükség lesz egy kis plusz vas bevitelre, hogy megkönnyítsd kicsinyed oxigénellátását. A legjobb források a sötétzöld levelű zöldségek, a sovány vörös húsok, szárazbab és az aszalt gyümölcsök. Az is nagyon fontos, hogy legalább nyolc pohár folyadékot igyál minden nap – tejet, gyümölcslevet, vizet, koffeinmentes kávét, gyümölcs- vagy herbateát. A folyadék létfontosságú az új sejtek létrejötténél, segíti a vérképzést és – hiszed vagy sem – csökkenti a vizesedést is.

Életem változásai

Ha a baba születése után vissza szeretnél menni dolgozni rész- vagy teljes munkaidőben, akkor már most sem korai megfelelő megoldáson gondolkoznod a kicsi felügyeletét illetően. Ha nincs nagymama, aki napközben ellátná, akkor vagy bébiszittert fogadsz vagy keresel egy jó bölcsit a munkahelyed közelében. Mivel a legjobb helyeken hamar elfogy a férőhely, jobb, ha már most megnézed őket és jelentkezel.

32.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Egy újabb mérföldkő. A babák, aki ilyenkor jönnek a világra, már csak kis ellátást, orvosi felügyeletet igényelnek, még ha koraszülöttek is. Közel 10 százaléka a kicsiknek a 37. hét előtt születik meg. A 32. hétre minden fő szerv működik, csak a tüdő nem, aminek kell még egy kis idő, hogy teljesen kifejlődhessen. Bár a kicsinyed nem egészen úgy néz ki, mint egy rózsaszín kerub – a súlya kb. másfél kiló, és a vékony, ráncos kis bőrét még nem töltötték fel a zsírpárnák – de hála a sok gondoskodásnak és az inkubátornak, a kicsinyed hamarosan az a pufók angyalka lesz, aminek megálmodtad.

Testem változásai

Nem mindig lehet leállítani az idő előtt meginduló szülést, de fontos hogy az észlelt figyelmeztető jelek bármelyikét, jelezd az orvosodnak, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. Ilyenek például a magzatvíz szivárgása (lehet ömlés is), ami azt jelzi, hogy megrepedt a magzatburok; jele lehet még a menstruációs görcsökhöz hasonló, de fájdalommentes összehúzódása a méhednek, ha vérzel, ha erős, fokozódó nyomást érzel a medencéd területén, vagy ha erős hasmenés tör rád. Ne aggódj túlságosan, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is érzed – a terhes nők negyede is tapasztal hasonlókat és mégsem végződik mindig koraszüléssel. De fontos hogy azonnal szólj az orvosodnak, hogy biztonságban légy!

Életem változásai

Ha még nem mentél el szülési szabadságra, akkor most már itt az ideje, hogy élj vele. Vannak nők, akik egészen a szülés napjáig dolgoznak, mások már pár nappal vagy héttel korábban már otthon maradnak. Ha ezt nem teheted meg, és fárasztó munkád van, szervezd meg hogy, a héten egy vagy két napot otthonról dolgozhass. De felére is lecsökkentheted a munkaóráid számát, vagy vegyél ki pár nap szabit, hogy minimalizáld a stresszt az utolsó hetekben.