A terhesség 40 hete (25-28)
25.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A kicsi ezen a héten már 700-900 gramm és kb. 30 centi hosszú a feje búbjától a lábujja hegyéig. Bár még elég soványka, és a bőre is „pár számmal nagyobb”, amíg fel nem töltődnek a zsírraktárak, - a csemete már kezdi kitölteni a rendelkezésére álló helyet az anyaméhben. Minden eltelt héttel erősebbnek és erősebbnek érezd gyermeked rugdosását, böködéseit, - kb. egy hónap múlva a legerősebben, - ahogy a pici növekszik és egyre kevesebb helye van bármiféle korábbi mutatványára, csak izeg-mozog, fészkelődik.

Testem változásai

A félidős ultrahangvizsgálaton az orvos a placentád helyzetét is megfigyeli. Azoknál a nőknél, akiknek a méhlepénye teljesen vagy részben elzárja a méhnyakhoz vezető kijáratot, ott a szülés során erős vérzés léphet fel, ami veszélyes lehet, mind az anya, mind a gyermeke számára. Szerencsére a most lent mutatkozó placenták 90 %-a szépen felvándorol a méh felső felébe a harmadik trimeszter során. Ha a tiéd mégis lenn maradna, a terhességed utolsó heteiben gyakran ellenőrizni fogják, és ha a helyzet továbbra sem változik, akkor császármetszést fognak javasolni.

Életem változásai

Sok tapasztalt anyuka azt javasolja, hogy amíg csak lehet, ne mond el a már meglévő kisgyermekednek a testvérke érkezését. De a pici jövevény egyre több félreérthetetlen jelét adja jelenlétének, amikor a vastag fürdőköpenyeden keresztül is látható, ahogy rúgkapál. Itt az ideje, hogy felfedd a nagy titkot, és elmond a gyermekednek, ha még nem tetted meg eddig. Csemetéd reakciója a személyiségétől, kedvétől és persze a korától függően más és más lehet. Próbáld bevonni, amennyire lehetséges a testvérke körüli teendők tervezgetésébe, kezdve a bölcsőbe való játékok keresgélésén át (természetesen a segítőnek is jár valami ajándék!), egészen a picurka megfelelő nevének megtalálásáig.

26.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Fontos fejlődési szakaszhoz ért a kicsinyed tüdeje ezen a héten. Elkezd kiválasztódni egy zsíros felületaktív anyag ami szépen beborítja a tüdőhólyagocskák belső felét, hogy kitágulhasson a tüdő a normál méretére, alkalmassá téve azt a légzésre. Bár még kb. 10 hét múlva lesz teljesen készen a tökéletes működésre, de ez a felületaktív anyag megjelenése nélkülözhetetlen lépes abban, hogy a kicsi életképes maradjon az anyaméhből kikerülve is.

Testem változásai

Egy dologról biztos nem beszéltek, mielőtt terhes lettél: az inkontinenciáról. A kismamák, mintegy felét érinti. Az egyre növekvő méhed a hólyagodra is erős nyomást gyakorol, és kicsi szivárgást érezhetsz főleg, ha nevetsz, tüsszentesz, vagy köhögsz. Használj egészségügyi betétet, és próbáld ki (a Kriston féle) intimtornát, hogy megerősödjenek a záróizmaid. De addig is itt van egy Kegel gyakorlat: szorítsd össze az izmaidat, mintha vissza akarnád tartani a vizeletedet, tartsd ki 5 másodpercig, majd lazítsd el. Ezt napjában 5-10- szer ismételd meg.

Életem változásai

A kellemetlen tűnetek láttán, mint, amilyen az inkontinencia, a székrekedés, vagy az aranyér, sokan kétségbeesetten kérdezik: „Segítség! Vissza kapom-e valaha is a régi testemet?” A válasz, határozottan igen! Amíg ezek a bosszantó tünetek, a szülést követően legtöbbször elmúlnak, marad néhány testi változás, ami a várandós időszakon átesett nők sajátja: pl. hogy melleik elvesztik feszességüket, és a hasukon sem lehet többé almát reszelni. A jó hír az, ezek a kis tökéletlenségek egyre kevésbé fognak zavarni, az idő múlásával. Egy újdonsült anyuka mondta egyszer: „Ha a gyermekemre gondolok, akkor az olyan mintha megnyertem volna az Oscart! Már talán nem nézek ki olyan jól, mint a terhességem előtt, de még mindig szeretem, azt, amit a tükörben látok!”

27.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Pici magzatod viharos sebességgel növekszik. A nem oly távoli alig egy centis méretéről mára már 35 centiméteresre nőtt! Súlya már most meghaladja az egy kilógrammot, és az elkövetkező 10 hétben minden héten kb. 200 grammal gyarapszik. Az időre megszülető babák súlya átlagosan 3,5 kg, hosszuk 46 és 53 centi között mozog, de sok teljesen egészséges újszülött kívül esik ezen értékhatárokon. Hacsak nem hívta fel a figyelmedet az orvos valami rendellenességre, biztosra veheted, hogy a csemetéd jó úton halad.

Testem változásai

Mostanra 7-9 kilóval lettél nehezebb, és ahogy a méhed a köldök fölötti régiót ostromolja, talán már nem lobog benned annyi tűz a párod iránt. Sok nő egészen a terhessége utolsó hetéig, (napjáig) élvezi az együttléteket, de akkor se lepődj meg, ha most egy tál sült krumplit csábítóbbnak fogsz találni embered simogatásánál. Másfelől viszont előfordul, hogy ugyan a várandós hölgy még csábosnak érzi magát megnövekedett bájaival, de partnere hirtelen elveszti érdeklődését iránta – fellép az „egy anyuval szexelek”-szindróma.

Életem változásai

A terhességed időszakában fellépő szexuális vágyingadozások előfordulnak – a nagyobb változások előhírnökei lehetnek. Miközben ugyan visszanyered vonzerőd a gyermeked születése után, de az új családtag érkezése életed minden területére kihatással lesz, változtatásokra késztet, mind testi, pszichikai és pénzügyi vonatkozásban. Mint minden jelentős változás, ez is feszültségeket szülhet a párkapcsolatodban, vagy épp közelebb hozhat titeket. Szentelj egy kis időt most a párkapcsolatod megszilárdítására – ez a kis erőfeszítés busás haszonnal kecsegtet!

28.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A hét végére belépsz terhességed utolsó trimeszterébe. Ez elég mozgalmas időszak kicsinyed számára. Fokozatosan egyre többet mocorog a 32. hétig, aztán már tekergődző mozgás váltja fel, helyszűke miatt, az eddig megszokott rugdalódzást. Szépen gyarapszik, már 36 centi és másfél kiló! Az orvos meg fogja mérni a méhed méretét. A méh teteje és a szeméremcsont közötti távolságból (méhfenék magassága) vagy a köldökhöz és szegycsonthoz viszonyított viszonyából meg tudja állapítani, hogy gyermeked a kellő ütemben növekszik-e.

Testem változásai

A méhed hihetetlenül nagyra tud tágulni! A normál súlya 56 gramm körül mozog; most kellően kitágulva a kicsinyed otthona, a méhlepénnyel, és a magzatvízzel együtt. Valójában a legtöbb, a terhesség utolsó szakaszában jelentkező tünetért a méh ilyen mértékű megnövekedése tehető felelőssé – mint például a hátfájás, láb-, bokadagadás, visszeresség, a gyomorégés és a viszkető bőr. A jó hír az, hogy ezek közül a tünetek közül a legtöbb elmúlik, mihelyst a szülést követően a méh visszanyeri eredeti méretét.

Életem változásai

Talán mostanában felmerül benned is az a kérdés, hogy miért is akartál terhes lenni? Nem számít mennyit vártál arra, hogy megéld ezt az áldott időszakot, nehéz megőrizned a pozitív hozzáállásodat, ha leginkább egy feszes léggömbre hasonlítasz. Ha teheted, maradj most otthon és lazíts, vedd olyan könnyedén az egészet, mint minden jó maratoni futó a hátralévő kilométereket.