A terhesség 40 hete (21-24)
21.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A hét végére csemetéd kb.18 centi lesz, és 450 grammot nyom majd. Nem rossz ez a kis kópétól, akinek alig 30 gramm volt a súlya 10 héttel ezelőtt! A hallása egyre fejlettebb, hallja, a másokkal folytatott beszélgetéseidet, a szívverésed, a gyomrod korgását és az ereidben áramló vér hangját. Valójában, a méh egy elég zajos hely, van annyira zajos, mint egy kifutó a repülőtéren, a gép érkezésekkor. De ezek az ingerek készítik fel a hangok, zajok és jelek zűrzavarára, amely a születése pillanatában fogja fogadni.

Testem változásai

Valahol a második trimeszterben (általában a 24. és 28. hét között) elküldenek cukorterheléses vizsgálatra, hogy kiderítsék, nincs-e gesztációs diabéteszed. A cukorbetegség az inzulin helytelen működése következtében alakul ki, mely hormonnak az lenne a dolga eredendően, hogy szabályozza a vér cukorszintjét. A terhességi cukorbetegségről, gesztációs diabéteszről azon kismamák esetében beszélhetünk, akiknél terhességük előtt nem mértek magas vércukorszintet. Bár ez a terhesség után normalizálódik, de ha nem kezelik, akkor abnormálisan megnövelheti gyermeked méretét és súlyát, ami egy sor további, komplikációt hozhat maga után. A cukorterheléses vizsgálat nagyon egyszerű: megmérik az éhgyomri cukorszintedet, aztán itatnak veled egy ismert mennyiségű (általában 75 gramm) glukózt tartalmazó folyadékot, majd két óra múlva, megnézik, a szervezeted sikeresen feldolgozta-e a bevitt cukormennyiséget. Ha a vércukorszinted nem tér vissza a kiinduló értékre, de csak kicsit magasabb, mint a normális, akkor egy későbbi időpontban megismétlik a vizsgálatot. Ha a vércukorszinted két óra múlva is jelentősen magas marad, akkor valószínűleg gesztációs diabéteszed van. A kismamák kb. 4 %-nál jelentkezik a cukorbetegség ezen fajtája, amit a legtöbb esetben egyszerű diétával rendben lehet tartani. A szülést követően általában normalizálódik a vér cukorszintje, de fennáll a veszélye annak, hogy egy következő terhesség során újra jelentkezik, illetve ezen nők esetében sajnos nagyobb a kockázata a később kialakuló 2-es típusú diabétesznek.

Életem változásai

A legtöbb embernek, ha szülőségre adja a fejét, eszébe jut a saját gyerekkora. Végiggondolják mi volt jó és mi volt rossz gyermekkorukban, mit szeretnének ugyanúgy csinálni, mint a szüleik, és mit egészen másképp. Írd le ezeket részletesen, és beszéld át a pároddal, neki milyen tapasztalatai vannak, ő hogy szeretné. Ha van, amiben nem egyezik a véleményetek és nem juttok dűlőre, vonjatok be egy szakembert, segítségül.

22.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Egy kis „frizuratan”. A csemetéd kétféle szőrzetet növeszt magán. Az egyikféle a testén nő, a lanugó, ez a piheszőr a születése előtt vagy röviddel azután el fog tűnni. A másik a fején nő. Sok szülő csodálkozik eme hajkoronán, mikor először meglátják újszülött gyermeküket, mert például szőke párnak sötét hajú a csemetéje, vagy fordítva: sötét hajú szülőknek vörös, illetve szőke hajú babája lesz, és olyan szülőknek, akik erős, dús fürtökkel bírnak, újszülött csemetéjüknek gyakran csak pár pihe, vagy még az se látszik a fejecskéjén. Lényegében az újszülött hajának színe, minősége, (vagy nemléte) elég keveset mutat meg a baba „igazi” hajából. A hajat, amivel született az első hat hónap során elveszti a pici és növeszt helyébe igazit, ami már sokkal jobban hasonlít a szüleiére.

Testem változásai

Ha dolgozol, akkor mostantól egy kicsit nehezebben fogod viselni a munkaköröddel kapcsolatos feladatokat, pl. a hosszú órákon át tartó megbeszéléseket, mind rendesen, ahogy a fizikai fájdalmak egyre gyakoribbakká válnak a terhességed előrehaladtával. Na persze, az sem nevezhető vakációnak, ha otthon vagy ugyan, de szaladgálnod kell egy vagy több kiskópé után. Az orvosok szerint nyugodtan dolgozhatsz egészen a szülésig, persze, ha figyelsz a tested jelzéseire és megpihensz, ha szükségét érzed. Ha nem olyanok a munkakörülmények, vagy a munkaköröd, ahol ezt megteheted, akkor az a legjobb, ha megbeszéled az orvosoddal és otthon maradsz.

Életem változásai

Dolgozzon, vagy sem, egy valamiben minden várandós nő egyetért: szüksége van egy kis vakációra! A második trimeszter a legjobb időszak, hogy a pároddal, vagy a barátaiddal együtt egy kicsit lazítsatok. Válassz olyan célt, ami nincs túl messze az otthonodtól. A hosszú repülőút, vagy autózás nem tesz túl jót a keringésednek, de ha mégis messze mentek, iktassatok be több pihenőt, hogy átmozgathasd a tagjaid. Ne tervezz semmi olyan programot, ami siettethetné gyermeked érkezését. Teljen ez a pár nap a lusta, ágyban töltött reggelek, a kellemesen kilazító fürdőzés, és az elegáns, meghitt vacsorák jegyében!

23.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A hét vége egy újabb mérföldkövet jelöl. A közel fél kilós csemetéd jó eséllyel életben maradna, ha most kéne megszületnie: 85 %, ha jó kezekbe kerülne. A teste már arányos, bár még a zsírraktárak üresek: elég vékonyka a pici. És a tüdeje sincs még teljesen felkészülve a lélegzésre. A koraszülöttek 50 százalékánál fellép valamilyen komplikáció, a szemproblémáktól kezdve az egészen az agyvérzésig. De minél tovább marad benn a pici a pocakban, ezek mértéke és gyakorisága csökken.

Testem változásai

Ahogy a tested egyre több és több tápanyagot juttat el növekvő csemetédnek, a magzatvédő vitaminokon felül szükséged lehet egy kis vas utánpótlásra is, hogy elkerüld a terhes nőknél előforduló vérszegénységet, melynek jelei a fáradékonyság, gyengeség, zihálás, és szédülés. Beszélj az orvosoddal, ha ezek közül a tünetek közül, bármelyiket is érzed. Az esetleges vérszegénység nem károsítja a kicsidet, de megnehezíthetik a mindennapjaidat, ha nem teszel ellene.

Életem változásai

Nincs mit felvennem! Mostanra már a laza nadrágok és elasztikus szoknyák is szűknek bizonyulnak egyre dagadó pocakodnak. Itt az ideje, hogy beszerezz pár kényelmesebb, szép holmit! Bár lehet, hogy inkább valami sátornak is beillő bő felsőt szeretnél, hogy elfedd pocakod, de inkább válassz valami csinos, tested új körvonalait kihangsúlyozó kismamaruhát. A kismamaruhák nagyobb szabadságot adhatnak neked, azok a legjobbak, amik képesek követni pocakod növekedését. Felejtsd el egy időre a tűsarkakat! Kényelmes, lapos sarkú cipőket viselj, ezek közül is találsz divatosakat, és könnyű, biztonságos járást biztosítanak.

24.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A magzatellátó rendszer fontos pillére a köldökzsinór, mely életfontosságú kapcsolatot jelent a magzat és a placenta között. Fut benne két artéria és egy hatalmas véna, születéskor a hossza meghaladhatja a 120 centit is. Félpercenként táplálékban és oxigénben gazdag vér indul el a placentától a magzat felé a vénán keresztül, majd onnan a két artérián tér vissza. Ez az ügyes rendszer biztosítja a baba folyamatos táplálék és oxigén ellátását, és különíti el a baba és a mama vérét.

Testem változásai

Régen úgy gondolták, hogy a terhesség előrehaladtával mindenfajta testmozgás, torna, csak árthat a magzatnak. Ma már tudjuk, hogy épp az ellenkezője igaz! Könnyű, mértékletes gyakorlatok,- a terhes torna javíthatja a vérkeringésedet, megfelelő mennyiségű oxigénnel látva el csemetéd. Ráadásul a rendszeresen végzett gyakorlatok segíthetnek abban, hogy jobban aludj, lecsökkentik a visszeresség, a hátfájás és egyéb, a terhesség középső és utolsó szakaszában jelentkező kellemetlen tünetek megjelenésének kockázatát.

Életem változásai

Az hogy bölcsőt veszel-e a kicsinek, vagy nyitsz egy számlát neki, hogy félretehess a tanulmányaira – ez mind pénzbe kerül. Egy gyermek vállalása bizony anyagi terhekkel is jár. Kérdezd meg családod, barátaid azon tagjait, akik kisgyermeket nevelnek, hogy mi mindent kell beszerezned a pici érkezéséig, mire kell figyelned, esetleg mire kell félretenned a későbbiekben. Biztos akad náluk pár olyan dolog, amit már kinőttek a gyerekek, vagy már nem használnak: babakocsi, kiságy, babaruha, vagy babakád, amit szívesen felajánlanak, jelentősen csökkentve a beszerzendő holmik költségeit. Beszéld át a pároddal anyagi lehetőségeiteket, hogy találjatok egy mindhármatok számára elfogadható megoldást.