A terhesség 40 hete (17-20)
17.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A pocaklakód már 10-13 centis és kb. 200 grammos. Hozzávetőlegesen akkora, mint egy jólmegtermett körte, aki szépen lassan megérik. Az agya, az izmai, az idegrendszere, az érhálózata, és a kiválasztó szervei mind-mind működnek. Amniális folyadék pumpálódik keresztül a tüdején. A pici csontváza még rugalmas porcszerű, csak később keményedik meg.

Testem változásai

Valahol a 16. és 20 hét táján érezni fogsz valamit, amire már számítottál ugyan, de még mindig nem hiszed el, hogy azt érzed: a gyermeked rugdalózását. Ezek nem lesznek még kemény focista rúgások, - azok csak később jönnek – így még összetévesztheted a gyomrod korgásával, vagy gyomorontással. A leendő mamik úgy írják le ezt az érzést, mintha apró szárnyak verdesnének a pocakjukban, pillangó-, vagy angyalszárnyak. Minden baba máshogy rugdalózik, vannak, akik állandóan rúgkapálnak és vannak, akik csak egyszer-egyszer böknek meg finoman, mintha azt mondanák: „Ne aggódj, itt vagyok!”

Életem változásai

Az első rúgás élménye a terhesség nagy „aha” pillanatai közé tartozik. Most tudatosul benned hogy ezek az általában nem mindig kellemes testi tünetek, amiket eddig átéltél, nem egy betegség következményei, hanem az élet csodálatos teremtésének részét képezik. Gondold el, egy tökéletes kicsi lény növöget a pocakodban! Akár a kanapén ülsz és filmet nézel, vagy épp sietsz, hogy elérd a 6.20-as buszt – ezalatt a kilenc hónap alatt egy csoda zajlik benned!

18.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A babád agya gyors ütemben növekszik. Mostanra már, minden fő terület differenciálódott. A cortical (agykéregi rész), amely irányítja a speciális agyi funkciókat, kezd alakot ölteni. A magzat már kezdetleges testbeszéddel is válaszolhat, ha egy esetleges amniocentézis (AC, magzatvízvétel) során a tű túl közel kerülne hozzá. Gyermeked pár héten belül képes lesz hangokat is hallani, pozitívan reagálva a zenére vagy a szeretetteljes szavakra. Itt az idő, hogy elővedd az éneklős, mesemondós tudományodat!

Testem változásai

A nem terhes nőknél fellépő gyomorégés, kisebb bosszúság, viszont a terhességben komoly teher lehet. A nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza ezt az égő fájdalmat a szíved közelében. A második és a harmadik trimeszter egyik jellemző tünete, mivel az egyre növekvő méhed, összenyomja a gyomrod, és tartalmának egy része kipréselődik a nyelőcsövedbe. Ráadásul a hormonok annyira lelassították az emésztésedet, hogy az étel hosszabban időzik a gyomrodban, mint általában. Ez azért van, hogy több idejük legyen a tápanyagoknak eljutniuk a kicsihez.

Életem változásai

Mit tehetek, hogy enyhítsek a fájdalmon? Legyen akár szó gyomorégésről, vagy székrekedésről, vagy egyéb terhesség alatt jelentkező kellemetlen tünetről az a legjobb, ha elkerülöd a gyógyszereket, még a látszólag enyhe, nem vényköteleseket is. Ha a gyomorégésed igazán fájdalmas, az orvos felírhat neked savlekötőt, de figyelmeztetni fog, hogy magas a nátrium tartalma, ami vízvisszatartást okozhat. Amikor csak tudsz, ragaszkodj a természetes megoldásokhoz: ne egyél egyszerre sokat, vagy túl fűszereset, és támaszd meg a hátad párnákkal (kényelmesebben fogod magad érezni, ha a nyelőcsöved nem vízszintes helyzetben van)

19.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A 18-22 héten, sor kerül a félidős ultrahangos vizsgálatra is. Vidd magaddal a párodat is, hogy megint ketten gyönyörködhessetek egyetlenetek rugdalódzásaiban, bokszolásaiban, bukfenceiben, vagy bármilyen produkcióban, amit csak bemutat a kamera előtt. A baba mérete alapján az orvos megerősítheti, vagy éppen igazíthat a születés feltételezett dátumán. Ráadásul kapsz képeket is a piciről, hogy hazavihesd és megmutathasd a családnak és a barátoknak. Párat tegyél el az album számára is, ezek a homályos fekete fehér felvételek a gyermeked legeslegelső fotói!

Testem változásai

A szíved 30-50 % -al több vért pumpál az ereidben a terhességed alatt, hogy megfelelő legyen a fejlődő magzatod oxigén és tápanyagellátása. Több vért is termel a tested, egy kis tartalékot képezve arra az esetre, ha túl sok vért veszítenél a szülés során. Mivel a szív ilyenkor ennyire keményen dolgozik, nem ritka a terhes nőknél, hogy egy kis szívzörejt észlelnek náluk. Az orvos általában ezt normálisnak ítéli, de van, hogy továbbküldik a kismamát, hogy pontosítsák az okokat. A terhes nők kb 7 %-nál alakul ki mitrális szívbillentyű zavar. Ez az általában tünetmentes szívzörej rendszerint nem okoz problémát a terhesség során.

Életem változásai

Bár a legtöbb kismama erei viszonylag könnyen elboldogulnak a megnövekedett vérmennyiséggel, de előfordulhat két, határozottan kellemetlen tünet is ezzel kapcsolatban: a visszeresség és az aranyér (ami visszeres vénákat jelent a végbélben). Ezek általában elmúlnak, vagy csillapodnak a terhesség után, de sajnos nem túl kellemes, ha az érintett kismama a lábán kidudorodó ereire gondol, vagy ha csak puha ülőalkalmatosságokra tud leülni. Meg tudod előzni a visszerességet, ha gyakran váltasz testhelyzetet, - a hintaszék is segít, - és ha rendszeresen mozogsz. Ha aranyered van, használj varázsmogyorót. De a legfontosabb, hogy ne veszítsd el a humorérzéked!

20.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Gyermeked elérkezet méhen belüli fejlődésének félidejéhez. Mostanában kap a természettől egy „gyógyfürdős kezelést” - egy krémsajtszerű „testápoló”, magzatmáz borítja be egyenletesen a bőre minden négyzetcentiméterét, ami védi a fennmaradó 20 hét alatt, amíg a pici abban a meleg, amniális folyadékban, a magzatvízben úszkál. Ezt a mázat az orvos vagy a nővér fogja letörölni csemetédről, pár perccel a születése után, hogy előbukkanhasson alóla az a bársonyos puha bababőr.

Testem változásai

Bizonyára észrevetted már, hogy egyre nehezebb megtartanod az egyensúlyodat; Ahogy egy kismama megfogalmazta: úgy érzed magad, mint egy „ügyetlen terhes ökör”. Ahogy egyre nehezebb lesz a pocakod, a súlypontod eltolódik, ezt tested lassan kompenzálja, anélkül, hogy tudnál róla, de ha nem vagy óvatos, akkor megfájdulhat a hátad, vagy egyéb sérüléseket szerezhetsz be. Próbálj meg helyes testtartással járni (csípők és vállak egy vonalban – hogy elkerüld a „terhes csoszogást”) Úgy ülj, hogy a lábaidat egy kicsit alátámasztod, és alvásnál feküdj az egyik oldaladon, felhúzott térdekkel, hogy tehermentesítsd a derekadat.

Életem változásai

Ha most a tükörbe nézel, mit látsz? Egy csábos, gömbölyded idomú kismamát, vagy egy partra vetett bálnát? Nem egy leendő mami érzi magát szexinek egész terhessége alatt, de lehet, hogy neked öntudatos elhatározás kérdése, hogy büszkén viseled-e, egyre fogyatkozó érzéki megjelenésedet. Egy odaadó társ imádata segít ebben, de sok egyedülálló kismama, vagy olyanok, akiknek párja nem lelkesedik a dagadó pocakokért – ringó csípővel és magasba emelt fővel vitorláznak végig terhességükön. Ne feledd: nem kövér vagy, hanem várandós!