A terhesség 40 hete (13-16)
13.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A hét végére gyermeked belép méhen belüli fejlődésének második trimeszterébe. Bár még csak 7-8 centi és alig 14 gramm, már egész emberformája van! A szemei a fej két oldaláról szépen középre vándoroltak, a fülei is a helyükön vannak. Már reagál a külső behatásokra, izeg-mozog (bár még mindig nem érzed), és már működik kezének, lábának kapaszkodó reflexe is.

Testem változásai

Ahogy a tested hozzászokik a megváltozott hormonszinthez és az „extra” munkához, úgy a kellemetlen tünetek is egyre csillapodnak. Ez történhet fokozatosan vagy úgy, hogy az émelygés, fáradság és a gyakori vizelési inger egy csapásra elmúlik. Az érzelmeid is megállapodnak. Hirtelen ez a „terhességesdi” nem is tűnik olyan nehéznek már! Sajnos vannak olyan várandósok, akiknek megmaradnak az émelygéses tüneteik a terhességük végéig. Ha nagyon erős hányinger gyötör, vagy egyáltalán nem tudsz ételt magadban tartani, keresd fel az orvosodat. Ezt a jelenséget hyperemesis gravidarum-nak, hívják, melytől minden 300 várandósból egy szenved.

Életem változásai

A legtöbb nőnek a második trimeszter a legélvezetesebb szakasza a terhességüknek. A vetélés kockázata lecsökkent, az első pár hónap kellemetlen tüneteknek is vége, a fájdalmak még messze vannak. Ráadásul az újdonsült, buja domborulataiddal, visszanyert vitalitásoddal sosem érezted ilyen életerősnek, szexinek magad! Élvezd ki minden percét!

14.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Erre a hétre kislányod vagy kisfiad külső nemi szervei már teljesen kifejlődtek, bár még elég nehezen kivehetőek ultrahangon. A pici 8 centi és kb. 42 gramm. Most, hogy a fő szervek a helyén vannak, a magzat el kezd irdatlan iramban növekedni. A következő hónapban triplájára nő és a súlya is meghaladja 450 grammot.

Testem változásai

Azok a hormonok, amelyek az első trimeszterben okoztak kellemetlen tüneteket, most új területen fejtik ki hatásukat – a bőrödben. A terhes nők több mint 90 %- nak bőre ideiglenesen megsötétedik teste különböző pontjain, így a mellbimbókon, köldöknél, hónaljnál, és a combok belső felén. A fokozott ösztrogén mennyiséggel magyarázzák ezt a jelenséget és főleg azokon a nőknél jelentkezik markánsabban, akik amúgy is sötétebb bőrűek. Az a halvány kis felezővonal, ami a köldöködtől a szeméremcsontodig fut, szintén megsötétedik a terhesség idejére, és néhány nőnek az arca is sötétebbé válik – ezt „terhességi álarcnak” vagy cloasma-nak hívnak. Ezek a bőrszínváltozások a szülés után elmúlnak, de addig ne tartózkodj túl sokat a napon, mert az UV sugarak tovább sötétíthetik ezeket a területeket.

Életem változásai

A bőrproblémákon felül a hajad is dúsabb, erősebb lesz, de kezelhetetlenné kezd válni, a körmeid gyorsabban nőnek, de gyakrabban be is repedhetnek, tested vízvisszatartása miatt megvastagodhat a szaruhártyád, mi miatt esetleg homályosabban látsz, a fokozott vérkeringés miatt gyenge fogínyvérzés is felléphet. Ápold hajadat és körmeidet gyakrabban, menj el fogorvoshoz, vagy szemészhez, ha szükségét érzed, hogy megvigasztalhassanak.

15.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A pici teste most gyorsabban nő minta feje, így most arányaiban egész babaszerű. A bőrt lanugó, magzati piheszőr borít, ez védelmezi egészen a születésig. A fejecskén már szintén van haj, és a szemöldökkezdemények is láthatóak. A csemetéd már kb. 10 centi hosszú, és 56 gramm.

Testem változásai

Két vizsgálatra a 15. és a 20 hét között kerül sor: a három- vagy négymarkeres vizsgálatra, és ha kell az amniocentézisre. Az orvos javasolhatja akár mindkettőt, ha az életkorod, kórtörténeted, vagy egyéb kockázati tényezők indokolttá teszik. A három- vagy négymarkeres vizsgálat egy egyszerű vérvizsgálat, ahol a kismama vérében jelenlévő három(négy)féle anyag szintjét elemzik: az alfa-foetoproteint (AFP), a humán choriongonadotrop hormont (hCG), és a nem-konjugált ösztriolt. Az utóbbi időben az előző három mellett negyedik markerként az inhibin-A-t is vizsgálják. Ez a vérből történő három-, illetve négymarkeres szűrés alkalmas arra, hogy megbecsülje a Down-kór és a velőcső-záródási rendellenességek rizikóját. Ez a szűrővizsgálat nem egyértelműen utal a születési rendellenesség meglétére, inkább előre jelzi egy esetleges probléma valószínűségét. Mindenképpen megerősítő vizsgálatokat kell végezni a felmerülő magzati rendellenesség igazolására. Mivel az emelkedett AFP-értékeket mutató terheseknek csak egy kis százalékánál találtak valóban rendellenes magzatot, a szülőknek csak az AFP-eredményre alapozott aggodalma nagyon gyakran nem indokolt. Az amniocentézist, vagy magzatvíz vizsgálatot a 35 éven felüli kismamáknak és azoknak javasolják, akiknek az AFP eredményük nagyon eltért az elvárttól. Egy hosszú tű segítségével, vesznek egy kis mintát a magzatvízből, melyben megtalálhatóak a magzat sejtjei is, így pontosabban felmérhető van-e valamiféle genetikai rendellenesség, és a pici nemére is minden kétséget kizáróan fény derül.

Életem változásai

A genetikai tesztek ezerféle félelmet ébreszthetnek benned. Minden rendben van a csemetémmel? És mi lesz, ha valami még sincs rendben? Árthatok-e a vizsgálattal a babának? És egyáltalán mi lesz az ára, mindennek? Beszéld meg az orvosoddal és a pároddal ezeket a kérdéseket mielőtt a tesztekre sor kerülne.

16.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A gyermeked csuklik! A rekeszizom önkéntelen mozgását, ezt a fájdalom nélküli összehúzódását hívjuk csuklásnak. Ez a jelenség hanggal is párosul, de mivel pici légcsöve folyadékkal van tele, nem levegővel, hangot nem ad ki. A csuklások gyakorisága elég változó, vannak babák, akik napjában többször is csuklanak, másoknál úgy tűnhet, sosincs ilyen. Az elkövetkező hat hónap alatt akár „láthatod” is gyermeked csuklását, amikor ugrál a pocakod.

Testem változásai

Most kezdesz el igazán pocakosodni, (ha nem ez az első terhességed, akkor már jóval korábban). A méhed, a normál méretének ezerszeresére képes kitágulni a terhességed végéig. Ezt egy orvos úgy írta le mintha egy nektarin változna kosárlabdává, ahogy növekszik. Ha már a növekedésről beszélünk, ez feltehetőleg súlygyarapodással jár: kb. 45 dekával leszel nehezebb minden héten.

Életem változásai

Ha szeretnéd megtudni, hogy kislányt vagy kisfiút (vagy akár mindkettőt) nevelgetsz a pocakodban, a vizsgálatok, erre is választ adhatnak, például az amniocentézis, vagy a chorionboholy vizsgálat, de akár az ultrahangvizsgálat is felfedheti a nagy titkot. Rengeteg babavárós mendemonda is „megjósolhatja” a pici nemét, de vannak párok, akik inkább meghagyják titoknak, amíg meg nem születik a csemetéjük. Egy kispapa így beszélt erről:” Ez a baba a legnagyobb ajándék, amit valaha is kaptam, nem szeretnék belekukucskálni a dobozba, amíg el nem jön az ideje.”