A terhesség 40 hete (9-12)
9.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Most már a babád a placentán keresztül táplálkozik. A placentát, ezt a lapos, puha szivacsszerű szervet egy hullámos, dimbes-dombos, hajszálerekkel teli fátyol borít, amit chorionbolyhoknak hívunk. A táplálék az innen kiinduló érnyúlványokon, keresztül jut a picihez, és a salakanyag is ennek segítségével szállítódik el. A placenta és az azt borító szövet, ugyanabból a genetikai anyagból áll, mint a baba, és fontos információkat szolgáltathat az esetleges születési rendellenességekről, mint amilyen a Down-szindróma, vagy olyan genetikai eltérésekről, amelyek anyagcsere rendellenességekkel járnak, mint a Tay-Sachs kór, és a cisztikus fibrózis.

Testem változásai

Az orvos, ha szükségét érzi, most, vagy a következő két hétben elküldhet chorionboholy-biopsziára (CVS), a kromoszóma rendellenességek felderítésére. Ennél a vizsgálatnál a hüvelyen, vagy a hasfalon keresztül egy vékony tű segítségével mintát vesznek a méhlepényből, ott ahol az a méhfallal találkozik. Sokkal gyakoribb a hasonló céllal, a 15-20. héten végzett amniocentézis (AC), amikor a magzatvízből vesznek mintát. Ezeket a vizsgálatokat általában azokban az esetekben javasolják, ha várandós nőnek már van egy genetikai rendellenességgel született gyermeke, vagy fennáll ennek veszélye - elmúlt 35 éves, vagy előfordult a családjában hasonló eset. Maga a vizsgálat jár egy kis kockázattal, 200 terhességből sajnos egy megszakadhat a mintavételt követően.

Életem változásai

Több szempontból kell végiggondolnod, hogy vállalkozol-e ezekre a vizsgálatokra. Elvetetnéd-e a gyermeked, ha kiderülne, hogy komoly rendellenességekkel születne? Ha mégsem, akkor esetleg azzal, hogy tisztában leszel vele, felkészülhetsz a speciális ellátást igénylő kis jövevényre. Beszéld meg a pároddal, genetikussal, esetleg egy pszichológussal, mielőtt döntést hoznál. Akárhogyan is döntesz, az számodra megnyugtató választás legyen.

10.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Az embrió egy újabb mérföldkőhöz ért a fejlődése során. A hét végére eléri az alap szerkezeti formáját, én innentől fogva magzatnak hívjuk a csemetét. Mivel a magzat kényelmesen összekuporodik a méhben, így nehéz lemérni pontosan a hosszát, a lábával együtt, ezért az orvosok egy olyan mércét használnak, ami a baba feje tetejétől a gerincoszlop végéig tartó távolságot veszi alapul. Így mérve a te picid hossza kb. 3 centi, a súlya meg kevesebb, mint 14 gramm.

Testem változásai

Ha az orvost kérdezed, hogy miért nevetsz és sírsz egyszerre, vagy netán kergetsz is közben valakit egy serpenyővel – azt fogja válaszolni, hogy ez a hormonok miatt van. De mit is csinálnak pontosan ezek a hormonok? A terhesség egészséges lefolyásában több hormon is jelentős szerepeket vállal. A humán korion-gonadotropin nevű hormon (hCG) gátolja meg, hogy további peték hagyják el a méhet és serkenti az ösztrogén és progeszteron termelődését. Az ösztrogén, egy olyan hormon együttes, amely a női szexuális jegyek fejlődéséért felelős, de a méhlepény is termeli, a magzat egészsége érdekében. A progeszteron pedig a placenta helyes működéséért felelős. A terhesség alatt ezeknek a hormonoknak szintjei néha az egekbe szöknek, néha meg egészen lecsökkennek, ahogy éppen szükség van rá. Sok esetben az érzelmi hullámzásaid hullámhegyei és völgyei megfelelnek, ezeknek a hormonszint változásoknak.

Életem változásai

Sok nő tapasztalja úgy a terhessége alatt, hogy a szexuális étvágya is épp olyan ütemben változik, ahogy a hormonjai ingadoznak. Ennek két oka van. Az egyik az ösztrogénnak a libidóra gyakorolt negatív (de néha pozitív!) hatása. A másik szintén a hormonoknak köszönhető, de csak közvetve: amikor kimerültnek érzed magad vagy épp hányingered van – sok minden eszedbe juthat, csak épp az nem. Oszd meg a pároddal is ezeket az „élményeket”, hogy könnyebben megérthesse a testedben zajló folyamatokat. És az ő érzelmi hullámzásán se lepődj meg, ha a megnövekedett melleid látványa hevesebb vágyakozást váltanak ki belőle (ez garantált), ugyanakkor néha azon aggodalmaskodhat, hogy a szex nem árt-e a kicsinek.

11.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A következő vizsgálatnál az orvos egy gélt fog a pocakodra tenni és egy szerkezetet fog csúsztatni rajta, ez az (doppler)ultrahang készülék. A felerősített belső hang, fogja betölteni a szobát. Először egy fehér zajt fogsz hallani, olyat, mint a rádióadás háttér hangja. Majd csodálatos módon felhangzik egy aprócska dob, gyermeked szívverése. 150-szer dobban egy perc alatt. Ez az első hallható üzenet a fejlődő gyermekedről, ami csodálattal és örömmel fog eltölteni. Vidd magaddal a párodat is hogy vele is megoszthasd ezt a varázslatos pillanatot.

Testem változásai

Egész hirtelen rád törhetnek vad vágyakozások egyes ételek iránt, hogy meg tudnál enni egy egész grapefruitot, de most azonnal; vagy egy jó kis steakre (legyél akár amúgy vegetáriánus), de egy sós chipre, vagy akár a kapható legcsípősebb salsára is vágyakozva nézhetsz. Isten hozott a sóvárgó várandósok világában! Lehet, hogy csak olyan ételekre vágysz, amiket amúgy is szeretsz, csak most brutális mennyiséget el tudnál tüntetni belőlük, de előfordulhat, hogy olyan ételek is izgalomba hoznak, amikre korábban rá se tudtál nézni. Azzal magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a tested olyan tápanyagokra vágyakozik, amikre most fokozottabban van szüksége, ez általában a C-vitamin, a vas és a só. Engedj nyugodtan a csábításnak, csak tarts mértéket, és kerüld az olyan ételeket, mint a félig átsütött, vagy nyers hús, amik ártalmasak lehetnek a kicsinek. Néha a nők „nem ehető” dolgokra is vágyakozhatnak, krétára vagy mosóporra. Ha efféle vágyakat fedezel fel magadban, hívd fel az orvosodat, hogy egészséges alternatívákat javasolhasson. Van egy olyan mendemonda mely szerint, ha citrusfélére vágysz inkább, akkor kislányod lesz, ha meg húsra, akkor kisfiad.

Életem változásai

Mihelyst a pocakod is elkezd nőni, rájössz, hogy mennyi terhességszakértő van a világon! A kéretlen megjegyzések között vannak mulatságosak, mint: „egyél sok répát, különben a gyermeked rövidlátó lesz”, de akadnak egész ijesztőek is: „mindenfajta testmozgás árt a babának” Ne hagyd, hogy ezek a „jó tanácsok” befolyásoljanak téged. Te és az orvosod tudjátok a legjobban mi jó neked és a babának. Egy udvarias „köszönöm majd az orvosommal megbeszélem”-el elejét lehet venni az ilyen „jó tanács áradatnak”.

12.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Most a gyermeked „ülőmagassága” már 6 és 8 centi között mozog. A magzatod szorgalmasan rugdalódzik és nyújtogatja aprócska tagjait. Az összes fő szerv a helyén van, az agy, az idegpályák és az izmok működésbe lendültek. Bár már a kicsi neme a fogantatás pillanatában eldöntetett, még pár hétbe beletelik, míg a külső nemi szervek is teljesen kifejlődnek, akkor majd ultrahang segítségével számodra is kiderülhet a nagy titok: kisfiút, vagy kislányt hordozol-e a szíved alatt.

Testem változásai

Ha ez az első terhességed, akkor most kezd el dagadni a pocakod egyenletesen minden irányban, - ha már nem az első, akkor egy kicsit hamarabb - és a melleid is már erősen feszegetik a blúzod gombjait. Még korai kismama ruhákat venni, de pár számmal nagyobb felsőt érdemes beszerezni – válasz V nyakú pólót, ha ki szeretnéd emelni újdonsült domborulataidat! Gumisderekú szoknyákat vagy nadrágot vegyél, szoknyánál válasz egy kicsit hosszabbat, mint amit amúgy viselnél, hogy magasan a pocakod fölé kerülhessen a gumírozás, nem lesz kényelmes semmi, derékban szoros holmi. Szerezz be pár „új” méretű melltartót, de ne feledd a terhességed végéig még pár számmal nagyobb darabokra is szükséged lesz.

Életem változásai

Ha dolgozol, akkor lassan ideje elmondanod a főnöködnek, hogy várandós vagy. De fontos, hogy ezt körültekintően tedd. Kérj tőle egy időpontot, és nézz utána a találkozó előtt a jogaidnak és hogy mi a céges gyakorlat, hasonló esetekben. Írd le, hogy milyen napokon mennyi időt leszel távol a munkahelyedtől az orvosi vizsgálatok miatt. Ha a főnököd aggódni kezd, hogy el tudod-e látni így a munkád, emlékeztesd, hogy már az első három hónapon túl vagy, gond nélkül. Ha kell, ajánld fel, hogy részmunkaidőben dolgozol tovább, vagy, hogy a munkaóráid egy részét távmunkában töltöd.