A terhesség 40 hete (5-8)
5.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A szorgos kis méhecskédnek, a te kis fejlődő embriódnak már három csíralemeze van. A külső réteg, vagy ectoderma, az idegrendszerré fog fejlődni, amíg az endoderma, vagy belső rétegből alakul ki a máj, a hasnyálmirigy, a belek és a húgyhólyag. Ezen a héten a mesoderma, vagy középső lemezből alakul ki a szív és az érrendszer, megjelenik a szívcső, az emberi szív kezdeménye, bár még nem dobog de, ez lesz az első szerv, amely működésbe lép majd. Az elkövetkező hetekben a mesodermából alakulnak ki a csontok, az izmok, a vese és a szaporító szervek.

Testem változásai

Vigyázz a melleidre! Ha még most nem is érzed, pár napon belül érzékenyebbé fog válni a melled. Sok nőnek ez az első fizikai tünete a várandósság idején. Kísérő tünete ennek a terhességi szakasznak még a fáradság, émelygés, puffadás, de kívánóság is jelentkezhet főleg só, vas és C. vitamin tartalmú ételek iránt. Ezek a változások még nem fognak megakadályozni a mindennapi tevékenységedben. De van egypár dolog, amire viszont oda kéne figyelned. A cicád alomtálcáját például nem neked kéne takarítanod, főleg ha a cica kijárós. A Toxoplazmózis nevű betegséget hordozhatják a cicák, ami az ürülékükön keresztül megfertőzhet téged is, ha nem estél már korábban át rajta, és nem szereztél védettséget – a betegség súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat magzatodban. Ha neked kell kitakarítanod az almot, használj gumikesztyűt, vizsgáltasd ki a cicádat és a terhességed ideje alatt ne engedd ki a szabadba.

Életem változásai

Légy erős, épp beszálltál a világ legnagyobb érzelmi hullámvasútjába! Az elkövetkező 9 hónapot végigkísérő hormoningadozások, megspékelve a testi változásokkal és az a tény hogy egy, az egész életed gyökeresen megváltoztató élményen mész keresztül – ez így együtt igen vad utazással kecsegtet! Ne lepődj meg, ha a jókedv, a levertség, a düh, az érzelmesség, a vitalitás, a bizonytalanság érzései kavarognak, és akár egy órán belül is váltakoznak benned.

6.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Egy gyönyörű új hang lép be a világba ezen a héten: a kisbabád szívdobbanásainak hangja. Bár még túl halkan szól ahhoz, hogy egy orvosi sztetoszkópon hallhassuk, de az ultrahangos felvételen jól kivehető az a pulzáló kis pont a még átlátszó magzatod testében. Mostantól a születéséig a kicsi szíve kb.150-et üt egy perc alatt, kétszer annyit, mint egy felnőtt szív. Az embrió többi része is keményen dolgozik, megduplázza vagy akár triplázza a méretét ezen a héten, kb. 6 milliméter nagyságú.

Testem változásai

Van egy jó hírem és egy rossz hírem erre a hétre. A jó hír az, hogy a tested rengeteg progeszteront termel. Ez a hormon akadályozza meg a méhösszehúzódásokat, építi ki a sűrű érhálózatot a méh falában, biztonságos fészket készítve a kicsinyed számára. A rossz hír az az, hogy ezzel egy időben az emésztésedet is lelassítja, ami a terhes nők kétharmadánál émelygést okoz. A „reggeli rosszullétek”, a terhességgel kapcsolatos émelygés, a nap bármely szakában, akár éjszaka is jelentkezhet. Ez a tünet a legtöbb nőnél az első trimeszter végéig elmúlik, de van rá példa, hogy az egész terhességet végigkíséri. Amikor elővesz az émelygés, vigasztaljon az a tény, hogy ez a jelenség alacsony vetélési mutatókkal jár együtt.

Életem változásai

A te párod hogyan áll a dolgokhoz? Vannak olyan kispapák (vagy barátok, ha egyedül vágsz neki ennek a nagy útnak), akik abszolút partnerek a dologban, mindenben támogatnak és gondoskodnak rólad, és vannak olyanok, akiket sokkolnak, elborítanak az események. Lehet, hogy a párod hirtelen elkezd aggodalmaskodni az anyagi helyzetetek miatt, vagy épp szükségét érzi, hogy nagyobb házba költözzetek – a fészekrakó ösztön férfi változatának megtestesítőjeként. Néhány férfi annyira azonosul a társával, hogy átveszi a kismama érzéseit, és a saját testében is produkál hasonló tüneteket. Bár nehéz úgy bárki más érzéseire gondolni, amikor épp kijön belőled minden, de próbáld meg nyitva tartani a kommunikációs csatornáidat. Ne feled, ezek az életedet gyökeresen megváltoztató események az ő életét is fenekestül felforgatják.

7.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Bár egyelőre egy aprócska űrlényre hasonlít, de a baba arcocskája is kezd formát ölteni. Karok, kezek és lábak is megjelennek, még ujjak nélkül. Az agy is egyre összetettebbé válik, mikroszkópon keresztül láthatnánk a kicsi áttetsző koponyáját is. A pici elkezd mozogni, először kis rángásokkal, de te ezt csak a negyedik hónaptól fogod érezni.

Testem változásai

Emlékszel, amikor pár héttel ezelőtt még nem voltál biztos benne, hogy gyermeket vársz? A tünetek most erősen és gyorsan jelentkeznek. Émelygés, kimerültség, kívánóság, hangulatingadozások, gyakori vizelési inger – te is ismered már akár mindegyiket is a felsorolásból. De a legrosszabb az, hogy a világ számára még nem nyilvánvaló a terhességed,- a pocakod csak a következő hónapokban fog megnőni- még nem adják át neked a helyet a buszon és nem mosolyognak elnézően, ha netalán elszunyókálsz egy megbeszélésen. Most kényeztesd egy kicsit magad! Hívj egy bébiszittert, ha van már egy csemetéd, hogy szunyókálhass egy kicsit, vagy rúgj ki a hámból és tölts egy napot a szépségápolás jegyében valami klassz kis fürdőben.

Életem változásai

Felmérések szerint a legtöbb nő már a várandóssága elején jelentkezik terhesgondozásra, és betartja az ajánlott orvosi vizitek számát, mely szerint: havonta kell ellátogatni az orvoshoz a 28. hétig, aztán kéthetente a 36. hétig és onnan hetente célszerű felkeresni a rendelőt. Ez azért is jó hír, mert amíg nem jártak a nők terhesgondozásra, négyszer annyi baba nem élhette meg az első születésnapját. Az első vizit alkalmával az orvos végignézi az orvosi előzményeidet, megvizsgálja a hüvelyedet, nemi szerveidet, csípődet és megbecsüli a gyermeked várható születési idejét. Életmódbeli tanácsokkal lát el, válaszol a felmerülő kérdéseidre. A következő látogatások során ellenőrzik a vércukorszintedet, vagy hogy nem észlelhető esetleg vérszegénység, és hogy nem várható-e valamiféle fejlődési rendellenesség; ellenőrzik a baba méretét; ultrahang vizsgálaton veszel részt, amikor szükséges.

8.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Gyermeked az elmúlt két hétben megduplázta méretét, mostanára kb. 2 centiméter lehet. Az első hetekben kialakult pirinyó teste további részletekkel gazdagodik, és specializálódik. Tovább fejlődnek a szemek, a végtagok, a száj, a szív és az agy. A kéz és a láb ujjai is alakot öltenek a szájpadlással és az agyalapi miriggyel együtt. A szemhéj is alakulóban, amíg kész nincs teljesen, addig a szemek „nyitva” vannak.

Testem változásai

Az, hogy most „kettő helyett” eszel, az nem az jelenti, hogy meg kell dupláznod a mennyiséget is. Csak 300 kalóriával (ikrek esetében 600) egyél többet. A legfontosabb, hogy az ételeid tápértékét növeld. Olyan ételeket keress, amik gazdagok kalciumban (csontfejlesztés), vasban (vérképzés), és folsavban, hogy lecsökkentsd a fejlődési rendellenességek kockázatát. Válassz teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és gabonapelyheket egy kis extra vitaminért és árványi anyagért. Ha ezekre figyelsz, akkor már sokat tettél mind a baba, mind a saját egészséged érdekében. Nem kell lemondanod az édességekről sem, de inkább egyél alacsony zsírtartalmú fagylaltot, vagy olyat, ami joghurtból készült, nem pedi egy vajkrémes sütit.

Életem változásai

Sokan érzik úgy a terhességük ezen szakaszán, hogy az kezdi teljesen átvenni a hatalmat életük fölött. Tested, táplálkozási szokásaid, életviteled változásai mellett ez egyáltalán nem meglepő. Van, aki úgy írta le ezt az érzést, hogy a teste valaki másnak az otthona, ahol ő csak portás. Oszd meg ezeket a - teljesen normális- érzéseidet olyan nőkkel, akiknek már van gyermekük, és már visszanyerték az uralmat testük felett, hogy erőt adjon: ez az állapot is csak átmeneti.