A terhesség 40 hete (37-40)
37.

HÉT

Kisbabám fejlődése

A babák leggyakrabban a 38. és 42. hét között jönnek a világra – a te 40. hétre kiszámolt dátumod ennek az időszaknak a közepén helyezkedik el. E hét végére tehát a te kis csemetéd is „hivatalosan” kész lesz arra, hogy megszülessék. Mostanra a legtöbb baba fejjel lefele, arccal hátrafele vár. Ez a pozíció a legideálisabb a szüléshez. De előfordulhat, hogy ugyan fejjel lefele van, de arccal előre néz, ezeket a babákat is meg lehet szülni hagyományos módon. De ha a lába vagy a hátsója van közelebb a szülőcsatornához, vagy keresztbe fekszik a méhben, és az orvos nem tudja beforgatni a picit a megfelelő pozícióba, akkor elő kell hogy jegyeznek császármetszésre, így fogod világra hozni gyermeked.

Testem változásai

A császárszülés történelme egészen az antik időkig nyúlik vissza. Egy görög monda szerint Asclepius – az orvostudomány atyja – császármetszéssel segítette világra Apollót anyja méhéből. Korábban elsősorban haldokló anyákból mentették ki így a gyermeket, de mára már a szülések több mint 20 %-a császármetszéssel történik. A te esetedben is ez történhet, ha a baba nincs a megfelelő pozícióban vagy ha az egészségi állapotod nem engedi meg a hagyományos szülést, - tüdőbajod van vagy magas vérnyomásod – mert komplikációk léphetnének fel. Még egy hagyományosan induló szülés is végződhet császárban, ha a szülés nem olyan ütemben halad, mint rendesen, vagy a kicsi nem jut elég oxigénhez.

Életem változásai

Emlékszel, amikor leírtad, hogy hogy szeretnéd világra hozni a gyermeked? Ez a terv valószínűleg nem tartalmazta a császárszülést. Talán nagyon csalódott leszel, amikor közlik veled a tényt, vagy akár ki is borulhatsz, ha a vajúdás hosszú órái után orvosod tanácsára betolnak a műtőbe. Mint az a kismama, aki így írta le ezt az érzést: „olyan volt mintha megbuktam volna az első anyasági vizsgán”. Bár ezek az érzések normálisak, de fontos emlékeznünk arra, hogy a sikeres szülést nem az összehúzódások-, a vajúdással töltött órák száma határoz meg, hanem az, ha egészséges gyermeket hozol a világra. Minden születés egyedülálló, és egyedülálló módon csodálatos.

38.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Mostanra feltehetőleg az utolsó simításokat végzed csemetéd babaszobáján, és megbizonyosodsz, hogy minden megvan a babakelengyédhez, hogy készen várhasd a picurka érkezését. Nagyon jó mulatság megtervezni és összeválogatni a babaszoba minden berendezését és részletét, mégis a legfontosabb a biztonság. Szerelj föl egy füstjelzőt, és győződj meg róla, hogy a kárpitok és az elektromos vezetékek elérhetetlenek az apró kezek számára. A legtöbb bababiztonsági felszerelést csak akkor szokták beszerezni, amikor a csemete felfedezőútra indul, de például az ablakzár, konnektor fedők, radiátor takarók már a kezdet kezdetén helyükön kell hogy legyenek. Ne legyen paplan vagy párna a bölcsőben – megfulladhat tőlük a baba. Inkább adjál rá télen vastag hálózsákot, nyáron meg egy vékonyabb pizsamát. Kerüld a zsinórok és gombok használatát, ha leesnek könnyen lenyelheti őket a kicsi.

Testem változásai

Láttál már macskát vagy kutyát szülni? Mielőtt elkezdenének vajúdni, a cica- vagy kutyamamák keresnek egy védett zugot, letapodják körbe-körbe a földet, újságpapírokat tépdesnek-, és rendezgetnek kényelmes fészekké az alom számára. Sok nőnek is beindul ez a fészekrakó ösztöne, elsöprő vágyat éreznek, hogy kitakarítsák, rendbe tegyék a gyerekszobát, hogy minden egyes kis részlet a megfelelő helyére kerüljön. De olyan kismamáról is halottak, aki hajnali háromkor a garázzsal küzdött épp. Hagyd, hogy egy kicsit munkálkodjon benned ez az ösztön, de ne ess túlzásokba! Ne fess vagy takaríts mérgező vegyi anyagokkal, és ne próbálj megbirkózni nehéz tárgyakkal egyedül! Gondold el, a csemetéd mit sem fog törődni azzal, ha például nem áll glédában a fiókban minden pici holmija, tisztán és élre vasalva a születése napjára.

Életem változásai

Amikor épp rajtad van a fészekrakó ösztön, remek alkalom, hogy összepakold a kis csomagodat, amit a kórházba magaddal viszel. Ne engedj a kísértésnek, hogy a komplett háztartást becsomagold! (A szülőszoba várójából a párodnak kell átvontatni a pakkot abba szobába, ahova kerülsz majd a babával.) A család vagy a barátok később is utánad tudják hozni majd a kedvenc fürdőköpenyed, vagy mindkettőtök „hazamenős” ruháját vagy bármit, amit elfelejtettél. Lehet kétfelé is pakolni a szükséges holmikat: egy csomagot a szüléshez, egy másikat a szülés utáni napokra. (Hagyd a bejárati ajtó közelében, hogy csak felkaphasd, ha eljön az idő.) A szüléshez összekészített csomagban fontos hogy legyen: - a szülési terved - TB kártyád - vastag zokni (a szülés alatt kihűlhetnek a lábaid) és papucs - zene, ha szeretnéd, hogy szóljon valami a szülés alatt. (volt egy anyuka, aki Bob Dylanre szült, egy másik meg Händel Vízizenéjére) - Ha hosszú a hajad, hajráf vagy hajgumi, hogy ne hulljanak a homlokodba rakoncátlan tincseid a szülés alatt. - könyv vagy újság – a vajúdás hosszú óráira - egy kis pénz – hogy a párod elszaladhasson valami harapnivalóért, ha megéheznél - mobiltelefon vagy telefonkártya a felhívandók listájával - Fogkefe, fogkrém és mentolos cukorka – a szülés miatt sárkányleheleted lesz! - Fényképezőgép vagy videó-kamera – ha tényleg biztos vagy benne, hogy szeretnéd…

39.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Mostanra a pici elérte a születési súlyát, - ez általában 3 és 4 kiló körül mozog; a hossza 45-55 centi – és minden szerve működik. Mivel az anyák csupán 5 százaléka szül „időben”, a baba most már bármelyik pillanatban megérkezhet. A szülés többféleképpen kezdődhet: enyhe görcsökkel (a leggyakoribb forgatókönyv), szalma színű folyadék, a magzatvíz elfolyásával, vagy azzal, hogy mesterségesen indítják be a szülést vagy akár a császármetszéssel. Ha programozott szülésed lesz, a korházba érkezésed után akár császármetszésre készítenek elő, akár Prostaglandin gélt kapsz, hogy puhítsa a méhnyakad, - Oxytocint is fogsz kapni intravénásan, ez indítja el az összehúzódásokat, illetve segít a tejelválasztás megindulásában. Ha megvárod, amíg magától indul be a szülés, azonnal hívd az orvost tanácsokért, ha elfolyik a magzatvíz vagy ha az összehúzódások fájdalmasabbá válnak. Valószínűleg azt fogja mondani, hogy várj, amíg 5-8 percenként nem jelentkeznek a fájások, csak akkor menj be a kórházba. Ez hosszú órákba telhet, főleg ha első szülésről van szó, szóval próbálj egy kicsit aludni, sétálni vagy filmet nézni – tegyél bármit, ami kilazít és energiával tölt fel. Tekints úgy magadra, mint arra a futóra, aki másnap futja az első maratoniját. Kicsit meg van ijedve, de annál izgatottabb!

Testem változásai

Mikor megérkezel a kórházba, megnézik, hogy mennyire van kitágulva a méhszájad. (10 centiméternél már jön a baba) Ha 3-4 centire már kitágultál, megkérdezik, szeretnél-e epidurális érzéstelenítőt, hogy könnyebben elviseld a fájdalmat. Vannak, akik esküsznek rá, és vannak, akik természetesen szeretnének szülni. Mindkét álláspont változhat a szülés során, de akkor sincs semmi baj.

Életem változásai

Emlékszel, milyen régen vársz erre a pillanatra? Előfordulhat azonban, hogy nem egészen úgy történik, ahogy elképzelted. Lehet, hogy elfolyik a magzatvized, de nem indulnak meg az összehúzódások – akkor mesterségesen kell, hogy elindítsák. Vagy annyira gyorsan tágulsz, hogy nincs idő beadni az epidurális érzéstelenítőt, bár számítottál rá. És lehet, hogy hosszú órákon keresztül vajúdsz anélkül, hogy akárcsak egy kicsit is tágulnál – akkor muszáj, hogy megcsászározzanak. Ezt egyszerűen senki sem tudhatja előre. Minden születés olyan egyedülálló, mint a kisember maga, aki a világra jön általa. És azok az események, amiket most katasztrofálisnak ítész,- hogy a férjed egy dugóban csücsül, valahol a munkahelye és a kórház között vagy, hogy kint hagyta az összekészített kis pakkodat a kapu előtt az esőben, vagy a 20 órás (vagy 20 perces) vajúdásod – mind-mind a gyermeked születéstörténetének szeretett és féltve őrzött emlékei közé kerülnek. Szóval végy egy nagy levegőt, hagyd, hogy sodorjanak az események és élvezd inkább az életed egyik legmeghatározóbb élményét!

40.

HÉT

Kisbabám fejlődése

Abban a pillanatban, amikor kitolod a kisbabádat, (vagy kiemelik a hasadból) egy mindent elsöprő megkönnyebbülés és öröm fog eltölteni. De képzeld el, mit élhet át a kicsinyed! Húzzák, gyúrják, mint egy vekni kenyeret, aztán átpréselődik egy szűk kis nyíláson a külvilágba, ahol megrohanják a hangok, látványok szédítő összevisszasága. Idegen kezek felkapják, letörlik, csöveket dugnak a szájába, orrába, hogy kiszívják a magzatvizet, megkönnyítve az első levegővételt, aztán amikor először töltődik meg a kis tüdeje az addig ismeretlen levegővel, hát csoda, hogy az egy kiáltás formájában távozik belőle? Az újszülött első órája igen mozgalmasan telik. Ellenőrzik a pulzusát, légzését, színét, izomtónusát és reflexeit (mindegyiket 0-2-ig pontozva) – az Apgar teszt szerint a legegészségesebb babák 8-10 pontot kapnak. Elvágják a köldökzsinórt, kap antibiotikus szemcseppeket és K-vitamin injekciót (hogy segítse a véralvadást) Tetőtől talpig össze-vissza bökdösik, megnézik, van e csípőficama, hallható-e a kis szívében valami zörej, vagy van-e valami húgyúti rendellenessége.

Testem változásai

Ahogy végre kibújik a kicsinyed, olyan boldog leszel, (Itt van! Egészséges, ó milyen gyönyörű!...) hogy már nem is figyelsz arra, hogy még lesznek méhösszehúzódásaid, mikor a kék színű méhlepényt is megszülöd, mely táplálta és védte a gyermeked odabent. Ha császároznak, akkor tíz percen belül kiemelik belőled a kicsit, a placentát egy kicsivel később. Az egész műtét körülbelül 40 percet vesz igénybe.

Életem változásai

Azt a mindent elsöprő érzést, amit a gyermeked születése vált most ki belőled, sosem fog elhalványulni az életed során. És az apró emberpalánta, akit becsomagolva melléd tesznek, tűnhet még idegennek, de olyasvalakinek is, akit valahogy mindig is ismertél. Ha az első gyermekedet tartod a karodban, lehet, hogy rögtön felébrednek az anyai érzések benned, de az is lehet, hogy még egy kicsit meg vagy zavarodva, túl gyorsan történik minden. Nem számít, mit érzel most, te és a párod csodálattal és tisztelettel fogjátok körülvenni ezt az apró kis jövevényt, aki végül is arra rendeltetett, hogy egy legyen az életeteket végigkísérő emberek között, akiket nagyon-nagyon szerettek.